Tuesday, June 25, 2013

Prolećni rižoto

Prolećni rižoto



Za 4 osobe:
350 g pirinča,
2 struka mladog luka,
jedna mlada tikvica,
120 g mladih šargarepa,
manji koren celera,
150 g mladog graška,
100 g sveže kobasice,
1 dl suvog belog vina,
3 kašike struganog parmezana,
1,2 l goveđeg bujona iz kocke,
veza peršuna,
70 g maslaca i
so.

Povrće operite, oljuštite i isecite na kolutiće, odnosno kockice.
Pola količine maslaca otopite i na njemu prepržite seckani mladi luk, šargarepu i celer. Posolite, dodajte meso iz kobasica izdrobljeno viljuškom, pržite dva-tri minuta, stavite pirinač, promešajte nekoliko puta, prelijte vinom i sačekajte da alkohol ispari.
Dodajte dve-tri kutlače ranije pripremljenog goveđeg bujona, smanjite temperaturu i kuvajte, uz povremeno mešanje.
Kada je pirinač do pola skuvan dodajte grašak i kockice tikvica, sipajući povremeno po koju kutlaču goveđeg bujona.
Kada pirinač omekša i upije svu tečnost, dodajte preostali maslac, strugani parmezan i seckani peršun, promešajte, sklonite s ringle, sačekajte pet minuta i servirajte.

0 comments:

Post a Comment