Letnji rižoto
Za 4 osobe potrebno je:
- 5 paradajza,
- 400 g pirinča,
- 0,5 l gustog soka od paradajza,
- 2,5 supe od povrća,
- 100 g rendanog sira ementalera,
- 3 glavice crnog luka,
- 5 kašika suncokretovog ulja,
- kašika origana, so i biber.
U kipućoj vodi kuvajte cele paradajze 10 minuta, nakratko ih potopite u hladnu vodu kako bi ih lakše oljuštili i isecite na četvrtine. Zatim odstranite semenke, pa ih iseckajte na sitne kocke i odložite sa strane. Na zagrejanom ulju u velikom tiganju kratko propržite sitno iseckani luk, dodajte kockice paradajza i oprani pirinač, promešajte i na umerenoj temperaturi krčkajte dok zrna pirinča ne omekšaju. Zatim sipajte polovinu soka od paradajza i polovinu supe od povrća, posolite, pobiberite i začinite origanom. Poklopite, pojačajte temperaturu dok ne provri, a zatim smanjite i kuvajte dok tečnost ne ispari. Sipajte ostatak soka od paradajza i supe i kuvajte na umerenoj temperaturi još 25 minuta uz povremeno mešanje, odnosno dok rižoto ne postane kremast. Umešajte sir ementaler i kuvajte još 10 minuta. Servirajte toplo.
0 comments:
Post a Comment