Thursday, May 9, 2013

Letnji rižoto

Letnji rižoto

Letnji rižoto

 Za 4 osobe potrebno je:
  • 5 paradajza, 
  • 400 g pirinča, 
  • 0,5 l gustog soka od paradajza, 
  • 2,5 supe od povrća, 
  • 100 g rendanog sira ementalera, 
  • 3 glavice crnog luka, 
  • 5 kašika suncokretovog ulja, 
  • kašika origana, so i biber. 
 U kipućoj vodi kuvajte cele paradajze 10 minuta, nakratko ih potopite u hladnu vodu kako bi ih lakše oljuštili i isecite na četvrtine. Zatim odstranite semenke, pa ih iseckajte na sitne kocke i odložite sa strane. Na zagrejanom ulju u velikom tiganju kratko propržite sitno iseckani luk, dodajte kockice paradajza i oprani pirinač, promešajte i na umerenoj temperaturi krčkajte dok zrna pirinča ne omekšaju. Zatim sipajte polovinu soka od paradajza i polovinu supe od povrća, posolite, pobiberite i začinite origanom. Poklopite, pojačajte temperaturu dok ne provri, a zatim smanjite i kuvajte dok tečnost ne ispari. Sipajte ostatak soka od paradajza i supe i kuvajte na umerenoj temperaturi još 25 minuta uz povremeno mešanje, odnosno dok rižoto ne postane kremast. Umešajte sir ementaler i kuvajte još 10 minuta. Servirajte toplo.

0 comments:

Post a Comment