Za 4 osobe:
- 320 g pirinča,
- 2 praziluka,
- glavica luka,
- 1 dl belog vina,
- 100 g krem sira,
- pola pomorandže,
- 1 l povrtnog bujona iz kocke,
- 30 g struganog parmezana,
- kašičica šafrana u prahu,
- pola crvene paprike,
- 10 g maslaca,
- maslinovo ulje,
- grančica ruzmarina,
- so i biber.
Praziluk očistite, uklonite mu zeleni deo, a beli iseckajte na kolutiće i na vrelom maslacu dinstajte pet minuta na umerenoj temperaturi, zajedno sa iseckanim lukom. Dodajte pirinač, pržite ga dva-tri minuta uz stalno mešanje, prelijte belim vinom i mešajte dok alkohol ne ispari. Postepeno dodajte ranije pripremljeni povrtni bujon iz kocke i kuvajte 15 minuta uz stalno mešanje. Šafran razmutite u pola šoljice za kafu povrtnog bujona i sipajte preko pirinča. Dodajte istruganu koru od pola pomorandže i kuvajte još tri minuta. Sklonite s ringle, dodajte krem sir, još sasvim malo povrtnog bujona, parmezan i biber i sve dobro promešajte. Ovako pripremljen rižoto rasporedite na tanjire, ukrasite tračicama od zelenog dela praziluka i crvene paprike koje ste zajedno sa iglicama ruzmarina kratko propržili na vrelom maslinovom ulju.
0 comments:
Post a Comment