Wednesday, May 15, 2013

Rižoto sa prazilukom

Rižoto sa prazilukom



Za 4 osobe:

  • 320 g pirinča, 
  • 2 praziluka, 
  • glavica luka, 
  • 1 dl belog vina, 
  • 100 g krem sira, 
  • pola pomorandže, 
  • 1 l povrtnog bujona iz kocke, 
  • 30 g struganog parmezana, 
  • kašičica šafrana u prahu,
  • pola crvene paprike, 
  • 10 g maslaca, 
  • maslinovo ulje,
  •  grančica ruzmarina, 
  • so i biber.


Praziluk očistite, uklonite mu zeleni deo, a beli iseckajte na kolutiće i na vrelom maslacu dinstajte pet minuta na umerenoj temperaturi, zajedno sa iseckanim lukom. Dodajte pirinač, pržite ga dva-tri minuta uz stalno mešanje, prelijte belim vinom i mešajte dok alkohol ne ispari. Postepeno dodajte ranije pripremljeni povrtni bujon iz kocke i kuvajte 15 minuta uz stalno mešanje. Šafran razmutite u pola šoljice za kafu povrtnog bujona i sipajte preko pirinča. Dodajte istruganu koru od pola pomorandže i kuvajte još tri minuta. Sklonite s ringle, dodajte krem sir, još sasvim malo povrtnog bujona, parmezan i biber i sve dobro promešajte. Ovako pripremljen rižoto rasporedite na tanjire, ukrasite tračicama od zelenog dela praziluka i crvene paprike koje ste zajedno sa iglicama ruzmarina kratko propržili na vrelom maslinovom ulju.

0 comments:

Post a Comment