Thursday, May 9, 2013

Rižoto od bukovače

Rižoto od bukovače
Rižoto od bukovače

  • 500 gr pirinča okruglog zrna, 
  •  500 gr bukovače, 
  •  2 glavice luka, 
  •  5-6 češnjeva belog luka, 
  •  3 kašike sušenog povrća (vegete), 
  •  1,5 dl belog vina, 
  •  3 kašike kisele pavlake, 
  •  vezica peršuna, 
  •  ulje, puter, so, biber, šafran, 
  •  sir trapist ili neki drugi tvrdi sir 
Naseckati jednu glavicu luka za pirinač i jednu glavicu za bukovače. Na ulju i puteru prodinstati luk, dodati cele bukovače, posoliti, pobiberiti i ostaviti da se dinsta na tihoj vatri povremeno mešajući dok skoro ne ispari voda koju puste bukovače. U meduvremenu staviti prstovet šafrana (0,2 grama) da se otapa u čaši mlake vode. U drugoj posudi, takođe na puteru i ulju, prodinstati luk, ubaciti pirinač i sve to mešajući kratko prodinstati. Zaliti sa 3 čaše vode, ubaciti sušeno povrće, so i biber (pirinač soliti manje nego bukovače). Uz stalno mešanje kuvati dok pirinač ne omekša (ne preterivati jer u sredini bi zrno trebalo ostati tvrdo). Pred kraj kuvanja dodati vodu sa otopljenim šafranom i vino. Kad je već sve kuvano, skinuti s vatre i u pirinač dodati 3 naseckana ili narendana češnja belog luka i pavlaku pa sve to izmešati. Preostali beli luk zajedno sa peršunom dodati u bukovače pa i to izmešati. U okruglu tepsiju namazanu puterom rasporediti bukovače, a odozgo posuti pirinčem. Malo poravnati, ali ne mešati previše bukovače i pirinač jer je potrebno da masa ostane nehomogena, tj. da se izdvaja ukus bukovače. Sve ovo po želji posuti narendanim sirom pa zapeći u prethodno zagrejanoj rerni na oko 220 stepeni oko 10 min. Služiti sa paradajz salatom.

0 comments:

Post a Comment